субота, 12. мај 2018.

Garlic bread sa sirom

Danas je praznik, ništa se ne radi, otišli smo u crkvu da zapalimo sveću pokojnoj svekrvi, koja nas je napustila na današnji dan, pre 12 godina....

Umorila sam se i od bloga i od recepata i od slikanja..i dalje ja kuvam onoliko koliko moram ali jednostavno trenutno imam neke druge prioritete i okrenula sam se knjizi...ne pamtim da sam toliko puno knjiga pročitala,koliko sam u zadnje vreme, i to mi zaista čini zadovoljstvo. Pored šetnje u novom kraju, gde mi je sve lepo i interesantno tu je i bašta, trenutno se bavimo sadnjom cveća i drveća ispred kuće a iduće godine ćemo videti kako da sredimo dvorište, mada nam je tu slaba fajda, graničimo se sa šumom, zečeva koliko hoćeš, ne znam da li ćemo uspeti da imamo bilo šta od njih...ali vredi probati.
Odavno nisam ništa mesila i danas mi je pao ovaj hleb na pamet u da znate da nam je bio odličan uz roštilj ..mi smo malo jeli ovaj hleb dok se roštilj pekao sa tarator salatom.


Sastojci za testo: 425 g brašna,  20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 310 ml toplog mleka, pola kašičice šećera, 1 kašičica soli, pola umućenog jajeta
Za premazivanje testa:  manja glavica belog luka, 4 pune kašike sitno iseckanog peršuna, 100 g omekšalog putera, 75 g izrendane mozzarella sir, 30 g izrendanog parmezana
i još:  pola umućenog jajeta, semenke po vašem izboru

Priprema: U toplo mleko dodajte kvasac i pola kašičice šećera, promešajte i ostavite na stranu da se kvasac podigne.
U to dodavati brašno,poča umućenog jajeta,so i zamesite varjačom testo.
Pobrašnite radnu površinu i isipati testo i dobro ga umesite. Testo će vam biti meko koje će vrlo malo da se lepi za ruke, ako je potrebno, dodavati još po malo brašna, ali pokušajte da ne dodajete mnogo.
Premazati testo, koje ste oblikovali u kuglu, sa malo ulja i vratite nazad u zdelu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremite premaz.
Puter treba da vam je dobro omekšao, doati sitno iseckan peršun i beli luk, koji stte iseckali što sitnije možete, posolite, ako koristite ne slani puter i sjedinite sve zajedno sa puterom.

Pobrašniti radnu površinu, isipati testo.
Sad možete praviti ovaj hleb na dva načina. Ja ću napisati kako sam ga ja pravila a na kraju ću vam napisati i drugi našin.

Testo podeliti na 3 jednaka dela.
Svaki deo rastanjiti u duži pravougaonik i premazati sa trećinom pripremljenog premaza posuti sa trećinom izrendane mozzarella sir i parmezanom i zaviti u rolat. 
Kad premazujete testo, ostavite sa strane jedan deo ne premazan sa filom, da vam se, kad zavijete rolat, ne premazano testo lakše zalepi i da vam fil ne curi.


Ostaviti sa strane.
Sad tako isto uradite i sa preostala dva dela testa.

Staviti sva tri rolata jedan pored drugog i na sredinu prebacite rolate jedan preko drugog i ići prema dole i uplesti u pletenicu.
Sad tako isto uradite i sa gornjim delom rolata ili upletite onako kako je vama najlakše.
Podviti  gornje upletene krajeve krajeve ispod pletenice


Upleteni hleb preneti u pleh dužine oko 30cm X 10 cm i ušuškati pletenicu u pleh. Ako nemate dugačak pleh onda možete koristiti i kraći pleh, onda rastanjite teso u manji pravougaonik.
Pokriti providnom folijom i ostaviti da se kalup napuni sa naraslim hlebom.

Zagrejati rernu na 180°C
Premazati hleb sa ostatkom umućenog jajeta, posuti semenkama po vašem izboru i peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ostaviti hlen da se ohladi vrlo kratko u kalupu, okrenuti i izvaditi hleb i ostaviti na žici da se ohladi. Pokriti kuhinjskom krpom.


Poslužiti uz roštilj ili kako vi već volite.


Drugi način kako napraviti ovaj hleb je ovako.
Celo testo rastanjiti u pravougaonik  oko 1cm debljine.
Premazati testo sa pripremljenim filom, ali nemojte mazati ivice, posuti sa obe vrste sira i zaviti u rolat.
Rolat raseći na polovinu, ali ne ceo, ostaviti oko 3 do 4cm jednu stranu ne rasečenu i sad vrlo pažljivo uplestu te dve rasečene stranice zajedno.
Preneti u pleh i ostaviti na toplom mesu da naraste.
Premazati sa vrlo malo maslinovog ulja i peći na 180°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Koji od način da izaberete dobićete odličan hleb.
Meni lično moj prvi način mi je mnogo lakši jer ne moram da pazim mnogo da mi se ne isipa fil, ali zato drugi način je puno šareniji hleb kad se preseče


2 коментара:

  1. Odličan hlepčić :) Memorisala sam recept :)
    Što se tiče zasićenja blogom, to je faza koja će proći, a za to vreme su ti neka druga interesovanja izraženija - sve je dobro dok uopšte postoje interesovanja, kakva god ona bila :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno,draga Vesna, tu sam još uvek, ređe, ali tu sam..u pravu si, ponekad nam trebaju promene, da bi volele ono što smo nekad započele.

      Избриши