среда, 25. април 2018.

Slatki hleb / štrudla sa suvim brusnicama

Kod nas na ovim kontinentu ne postoji klasična štrudla koju mi pravimo sa makom ili mlevenim orasima i oni sve to zovu slatkim hlebom, ovo je više od hleba, mirisna i meka štrudla sa suvim brusnicama...probajte, možda vam se dopadne.



Sastojci:  250 g hladnog pire krompira, 250 ml toplog mleka, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
50 g šećera, 1 kašičica soli, 250 g brašna za hleb, 350 g svenamenskog brašna, 2 jaja, 50 ml ulja, izrendana korica 1 pomorandže, 200 g suvih brusnica, 200 ml zagrejanog soka od pomorandže ili voda, 1 kašičica vanile, 1 kašičica cimeta
i još: 1 kašika cimeta, 50 g braon šećera, 1 umućen jaje, 1 kašika vode, prstohvat soli

Priprema:  Dva kalupa, veličine 20cm X 10cm ili sličnih velilčina, podmazati sa omekšalim puterom i ostaviti na stranu.
Dobro zagrejati 150 ml mleka, dodati pire krompir i sve dobro sjediniti.
Ostatak mleka zagrejati da bude toplo, dodati kvasac i kašiku šećera, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Oba brašna izmešati i prosejati. ( trebaće vam od 550 do 600 g,puno zavisi od vlažnosti krompira )
U vanglicu sipati 225 g brašna, dodati so, šećer, pire krompir sa mlekom i nadošli kvasac i sve izmešati sa varjačom, posuti preko te guste mase još 75 g brašna i ne mešajte,pokriti i ostaviti na toplom mestu da trsto naraste, oko sat vremena.

Sok od pomorandže ( kupovni i da nije gaziran ) zagrejati i preliti preko brusnica da omekšaju. Ako su vam brusnice već mekane, možete ovaj korak da preskočite.

Naraslo testo rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima izmešati da splasne, dodati izrendanu koricu pomorandže, cimet, jaja, ulje ( umesto ulja možete da koristite i otopljen puter ) i vanilu i dodavati po 75 g brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od stranica vanglice. 
Trebate dobiti meko, elastično i po malo lepljivo testo.
Ako radite rukom, dodavati brašno i mešati varjačom i kad ne budete više mogli da mešate, istresite trsto na radnu površinu i onda nastaviti da mesite rukom.
Na kraju umesite rukom brusnice u testo.
Podelite testo na dva dela, oblikovati u kugle, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta.

U manju zdelicu izmešati braon ili običan šećer sa kašikom cimeta i ostaviti na stranu.
Umutiti jaje sa 1 kašikom vode i prstohvatom soli.
Rastanjiti prvu kuglu ( ako je potrebno posuti radnu površinu sa malo gustina ) u pravougaonik 20cm X 30cm i premazati celu površinu sa umućenim jajetom i posuti sa polovinom smese od šećera i cimeta.


Zaviti u rolat i preneti u kalup, koji ste prethodno pripremili.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pripremljeni rolati neka rastu dok ne napune kalup, oko sat do sat i po.

Zagrejati rernu na 175°C.
Narasle štrudle premazati sa ostatkom umućenog jajeta i po želji posuti sa kristal ili demerarra šećerom.
Peći strudlice oko 30 do 35 minuta i ako je potrebno zabodite iglu u sredinu testa i ako je čista, testo je pečeno.
Izvaditi iz rerne, ostaviti 5 minuta da se malo ohladi,okrenuti i izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi.
Jednu štrudlicu možete da zamrznete a i ne morate.
Ohlađeno iseći na parčiće, posuti po želji sa prah šećerom i poslužiti uz kafu, čaj, mleko.
Ovako pripremljene štrudlice ostaju meke i do 2 do 3 dana, ako uopšte mogu tako dugo da vam traju.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар