уторак, 24. април 2018.

Gulaš sa teletinom i kaparima

Ima li ko da ne voli gulaš? Mi ga obožavamo i ja ga pravim na puno načina, ovog puta jedna nova verzija, možda se dopadne i vama.


Sasatojci:  1 kašika maslinovog ulja, 45 g puera, 1 kg teletine,isečene na veće kocke, 3 ljutike ili 2 glavice luka, 2 struka praziluka, isečenog na veće komade, 2 do 3 čena ili po ukusu, sitno iseckanog belog luka, 2 do 3 šargarepe, isečenih na veće komade, 2 kašike brašna, 250 ml belog vina, 1 l pileće supe ili vode, 1 limun, izrendana korica i sok, 2 lista lovora, po ukusu začini; suvi začin, biber, so, 1 kašika pirea od paprike ili paradajza, 2 pune kašike ispranih kapara, 4 do 5 krompira

Priprema:  Meso oprati dok je u komadu. Ja sam kupila telepinu koja je imala i po malo kostiju, pa sam koristila i njih a vi koristite meso ( ako je teletina skupa, bar kod nas jeste ) koje vi volite.
Osušiti i ako imate višak masnoće, odstranite.
Iseći na veće kocke, blago posoliti, pobiberiti i posuti nekim suvim začinom,koji vi volite ili koristite.
Izmešati i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi dok vi očistite,operete i iseckate sve ostalo povrće koje vam je potrebno.

U većoj šerpi, u kojoj ćete kuvati jelo ( ne znam da li da ga nazovem gulašem ili paprikašem ) sipati kašiku maslinovog ulja i 15 g putera, ( to je oko kašika ) zagrejati.
U plitak tanjir staviti dve kašike brašna i svako parče uvaljati u to brašno, višak otresti sa mesa.
Pržiti meso da samo malo porumeni. Ako je potrebno, pržiti iz dve,ili više tura.
Izvaditi meso iz šerpe u posebnu zdelu i poklopiti.

U istu šerpu dodati luk i pržiti da samo malo omekša, dodati beli luk i kratko propržiti i na kraju dodati praziluk i sve to još malo propržiti.
Dodati ostatak putera i brašna ( koje je ostalo u tanjiru ) i sve to propržiti zajedno sa povrćem.
Sipati vino i kuvati kratko da se količina vina malo reducira. Naliti sa supom ili vodom, vratiti meso nazad, šargarepu isečenu na krupnije komade, sok i izrendanu koricu limuna,dodati kašiku pirea,lovorov list, začine koje koristite, pustiti da provri i tek onda smanjiti temperaturu i kuvati poklopljeno,dok meso potpuno ne omekša, oko sat vremena. Pred kraj kuvanja, desetak minuta pre, dodati krompir, koji ste očistili i isekli na malo krupnije komade i isprane kapare i kuvati otklopljeno.
Ovo jelo treba da bude na gušćoj strani, ali vi, možete dodati tečnost po vašem ukusu.

Poslužiti toplo, posuto sa sitno iseckanim peršunom.


Нема коментара:

Постави коментар