уторак, 13. јун 2017.

Mushrooms a la Grecque / Čorba od gljiva na grčki način

Čorbice su idealne za ovo letnje vreme, jer su izuzetno zdrave i brzo se naprave.


Sastojci: 2 kašike sitno iseckanog svežeg origana,1 list lovora,500 ml paradajza iz konzerve ili isto toliko svežeg paradajza,sok od 1 limuna,65 ml maslinovog ulja,125 ml suvog belog vina,pola struka praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo, sitno iseckanog,2 do 3 čena belog luka, sitno iseckati,250 ml povrtnog temeljca,1 kašičica soli,1/2 kašičice bibera,1/2 kašičice dimljene mlevene paprike,1/4 kašičice mlevene ljute paprike,500 do 750 g gljiva

Priprema: Ako koristite svež paradajz, kratko ga blanširati u provreloj vodi, staviti u ledenu vodu i skinuti kožicu.Iseckajte ga na kockice.Ja nisam imala baš tako zreo paradajz pa sam koristila seckani paradajz sa začinima iz konzerve.

Sve sastojke, osim gljiva staviti u šerpu,pustiti da provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati 5 do 7 minuta.
Za to vreme oprati gljive, i iseći ih na malo deblje šnitice.
Dodati gljive i kad provri ponovo, kuvati 5 minuta poklopljeno.
Posle tog vremena otklopiti,promešati i kuvati još 8 do 10 minuta.

Poslužiti toplu čorbu,možete da pospete sa svežim začinkskim biljkicama, po vašem izboru.

Ako nemate svež origano, onda slobodno koristiti suv i dovoljna je jedna puna kašičica.
Ako vam je čorba gusta,dodati temeljac onoliko koliko želite da vam je čorba gusta.
Ako paradajz je previše kiseo, dodati kašičicu šećera.


7 коментара:

  1. Ovo isto bilježim jer će mojima to biti savršena juha. Već se veselim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i da znaš da je bila i nama..mi smo se tako fino najeli da nam ništa drugo nije trebalo.

      Избриши
  2. Odlična ti je ova čorbica.Ja uglavnom pravim one sa pavlakom za kuvanje(bele) sa gljivama.Ova mi se baš sviđa za ove letnje vrućine.:)

    ОдговориИзбриши