уторак, 21. фебруар 2017.

Raib----- Marokanski domaći jogurt

U toku ovih deset dana sam kuvala po marokanskim receptima, otkrila mnogo šta novo i jako mi se dopalo. Ovde sam već napisala neke, napisaću i ostale a danas bih htela da vam predstavim marokanski recept, koji sam videla ovde, ali nisam stigla da ga napravim, i ako taj blog dosta dugo pratim i sve mi se sviđa, samo nemam dovoljno vremena i usta koja bi sve to pojela a onda sam videla taj recept i ovde i jednostavno sam morala da ga isprobam..kod mene je sa savim malim promenama i ja ću napisati recept onako kako sam ga ja pravila a ujedno ću ovaj recept poslati i za našu igricu " Ajme, koliko nas je, za temu, pomorandža.



Sastojci: 750 ml punomasnog mleka, 175 ml gustog jogurta ili kiselog mleka,2 pune kašike meda, 2 pune kašike vodice od cveta pomorandže, 5-6 kapi ekstrata pomorandže, ako volite da više osetite ukus pomorandže onda sipati pola kašičice ( sve zavisi koliko vam je ekstrakt jak )

Priprema:
Pola litra mleka zagrejati do tačke vrenja, ali da ne provri. Skloniti sa ringle.

U preostalih 250 ml hladnog mleka razmutiti gusti jogurt ili kiselo mleko, dodati vodicu od cveta pomorandže a ako je nemate, slobodno je možete izostaviti i dodati samo ekstrakt od pomorandže. Izmutiti sve u glatku kremu i sipati u vruće mleko, promešati i na kraju dodati med i još jednom sve dobro sjedinite da se med otopi.Ako volite da je slatko, kao voćni jogurt onda morate dodati još meda...sa dve kašike je ukus veoma blag, jedva da se oseti.


Sipati u manje teglice i teglice staviti u prethodno zagrejanoj rerni,na 100°C i isključite, pokriti sa alu folijom i ostaviti u rerni između 8 do 15 sati, ali je vrlo važno da prvih 8 sati ne otvarate rernu, da je ne bi  ohladili.

Meni, posle 10 sati stajanja u rerni jogurt je bio čvrst ali ne i prečvrst da ga možete "seći" nožem.

Posle tog vremena  teglice zatvoriti sa poklopcima i ostaviti u frižider da se ohladi.

Možete ga jesti sa voćem, preliven sa medom, javorovim sirupom, ili tako, bez ičega..


Ja sam napravila dve teglice sa vodicom od pomorandžinog cveta i jednu teglicu sa ekstraktom pomorandže i ovaj, sa ekstraktom pomorandže je meni mnogo lepšeg ukusa.

Prijatno!!!

6 коментара: