четвртак, 22. септембар 2016.

Piletina sa smokvama ( Honey Roasted Chicken with figs )

Smokve jako volimo na bilo koji način, pečene, u kolaču, ali prvi put pravim jelo sa njima ...kad sam videla recept bila sam malo skeptična, baš zbog tih smokvi, ali, kad je jelo bilo gotovo, bili smo oduševljeni,ukus je božanstven.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Sneški, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Sneško domaćica " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,sveže smokve.


Sastojci:

3 veća karabatka ili 1 karabatak po osobi
po ukusu so i biber
1 kašičica vegetinog miksa za piletinu
30 ml crvenog vinskog sirćeta
125 ml pilećeg temeljca ili vode
1 puna kašika meda
pola kašičice tučene ljute paprike
1 kašičica gustina
1 veća glavica crnog luka isečen na rebarca
2 ljutike isečene na rebarca
8 većih čenova belog luka
2 kašičice sitno iseckanog svežeg oregana + listići za serviranje
8 većih smokvi,isečenih na pola ili na četvrtine

Priprema:
Piletinu očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti.
Posoliti, pobiberiti i posuti sa vegetinim miksom za piletinu, ( ja takođe koristimzačin za piletinu koji se zove montreal chicken ) utrljati začine u meso i ostaviti da odstoji bar pola sata, ako ostavljate duže, neka vam stoji u frižideru.

Crni luk očistiti i ako je glavica puno velika, iseći je prvo na četvrtine pa tek onda iseći na rebarca. 
Ljutiku očistiti i iseći na tanje režnjeve a beli luk očistiti i iseći na krupnije komade ili češnjeve ostaviti cele.

U zdelicu sipati sirće, pileći temeljac, med, tučenu ljutu papriku, gustin i posoliti i pobiberiti i sve umutiti sa viljuškom da se med otopi.

U veći tiganj sipati kašiku-dve maslinovog ulja i dobro zagrejati.
Staviti piletinu, prvo kožicu dole ( ako možete da koristite tiganj za koji se meso neće zalepiti ) i pržiti dok kožica lepo ne porumeni,okrenuti i pržiti i stranu bez mesa oko 4 do 5 minuta.
Ako želite, luk, ljutiku i beli luk možete propržiti na masnoći od piletine, ako to radite, otklonite višak masnoće i ostavite samo 1 kašiku.

Iseckan luk i ljutiku, zajedno sa belim lukom, staviti na dno pekača ( ja sam koristila manji pekač 20cm X 20cm jer sam imala samo 3 parčeta piletine ) preko staviti proprženu piletinu, između staviti isečene smokve i preliti sa umućenim gustinom.( ako ne pržite luk, onda sipajte masu od gustina u tiganj, ali prethodno odstranite masnoću i izgrebite malo sa varjačom da dobijete lepši ukus)
Posuti sa sitno iseckanim svežim origano listićima.


Pokriti sa folijom, svuda okolo ušuškati da para ne izlazi i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata, posle pola sata skloniti foliju i peći još 15 minuta ili dok vam piletina i smokve lepo ne porumene.
Posuti sa listićima origana i poslužiti sa pire krompirom ili kuvanim pirinčem.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар