уторак, 27. септембар 2016.

Kolač od mlevenih badema i smokve

Ne pamtim da sam ovoliko pripremala sa smokvama u jednoj nedelji nego ovog puta...i ako sam mislila da neću moći da nađem sveže smokve za Sneškinu igricu, u pomoć su mi priskočili prijatelji, koji žive u gradu,u delu gde ima puno naroda iz Evrope, a u međuvremenu su stigle smokve i u moje selo...

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Sneški, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Sneško domaćica " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,sveže smokve.

Nadam se, da ćeš imati dosta recepata za tvoju zbirku.



Sastojci:
71 g brašna
71 g mlevenih badema
6 g praška za pecivo
prstohvat soli
2 jaja
15 ml ruma
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
100 g šećera
115 g putera sobne temperature
desetak manjih smokvi

Priprema:
Kolač se može peći u okruglom plehu za tortu ili u duguljastom kalupu za hleb. Ja sam pekla u duguljastom,veličine 12.5cm X 22.5cm. Pleh premazati blago sa malo ulja i prekriti papirom za pečenje sa svih strana.

Smokve oprati i osušiti. Možete ih iseći na četvrtine ili, ako su manje, ostaviti ih cele, samo malo odseći dno da stoje pravo.

U zdelu staviti brašno,mlevene bademe, prstohvat soli i prašak za pecivo. Izmešati sve zajedno i ostaviti sa strane.

Omekšali puter umutiti sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete svetlu penastu masu.dodati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodati punu kašiku ruma ( za vas, koji ne koristite alkohol, možete dodati kašiku mleka, mada alkohol dok se kolač peče,ispari ) i na kraju dodavati po malo mase od brašna i umutiti sve zajedno.
Sipati pomoću spatule u kalup, poravnjati i odozgore poređati smokve, ako ih stavljate cele, ugurati ih malo u testo.Ja sam zaboravila da smokvama odsečem drškicu.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 45 minuta, ako počne previše da rumeni, pokrite kolač i smanjiti vrlo malo temperaturu.Proveriti sa čačkalicom ako je kolač pečen.

Pečen kolač ohladiti kratko u plehu i onda izvaditi iz kalupa, zajedno sa papirom i ostavite da se ohladi.
Skloniti papir, iseći na šnite i posuti sa prah šećerom.

Poslužiti sa kafom, čajem ili toplim mlekom.


Kolač se jednostavno topi u ustima..


Prijatno!!!

4 коментара: