среда, 15. мај 2019.

Spudnuts

Ili po našem krofne sa pire krompirom....ako vam ostane pire krompir od ručka možete da ga upotrebite i za ove krofne...


Sastojci: 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 125 ml tople vode, 1 kašičica šećera, 525 do 600 g brašna, 125 ml skuvanog mleka, 50 g putera, 50 g šećera ili po ukusu, oko 150 g pire krompira, 1 kašičica vanilinog ekstrata ili 1 kesica vanilinog šećera, 2 jaja, pola kašičice soli, ulje za prženje

Priprema: U toplu vodu dodati kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Prosejati brašno ( ja koristim uvek dve vrste brašna, ovde sam koristila 200 g hlebnog brašna i 400 g sve namenskog brašna ) u vanglicu, dodati so, promešati i napraviti udubljenje u sredinu brašna.( početi sa 525 g brašna pa, ako je potrebno dodati i preostalih 75 g )

Mleko skuvati i ohladiti ga, da bude toplo ali ne i vruće, dodati šećer, puter i mešati da se šećer i puter otopi ( mi ne volimo puno slatko i nama je bilo dovoljno 50 g šećera, za vas, koji volite slađe, staviti 100 g ) dodati vanilu i ako volite, možete dodati limunovu koricu, ja nisam, na kraju dodati pire krompir i sjediniti sve zajedno.

U vanglicu sipati masu od pire krompira, blago umućena jaja i nadošli kvasac i polako mesiti dok svo brašno ne bude umešeno u testo.Ja sve ovo radim mikserom sa spiralnim nastavcima i mesim oko desetak minuta...trebate da dobijete meko testo,koje se po malo lepi za ruke.

Oblikovati testo u kuglu, blago premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat do sat i po.

Naraslo testo isipati na dobro pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti ga oko 1cm debljine.
Čašom, koju zamočite u brašno ili okruglom modlom, veličine koju vi volite, vaditi krugove testa i u sredinu izvaditi manji krug sa manjom modlom ili manjom čašom dok imate testa.
Na pleh staviti pek papir, pobrašniti ga ( ja sam koristila gustin ) i ređati pripremljene krofne.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo odmori i još jednom naraste.


Zagrejati ulje na osrednjoj temperaturi, ne sme da bude prevruće, krofne će vam izgoreti i biće žive unutra a ne sme da bude ni da nije dovoljno vruće, napiće se puno ulja i moraćete duže da ih pržite.
Ako imate termometar sa kojim možete da izmerite temperaturu ulja, treba da vam bude oko 190°C, ubaciti pripremljene krofne i pržiti ih oko 1 minut, okrenuti drugu stranu i nju pržiti oko 1 minut...nemojte stavljati previše krofni u posudu, treba da imaju malo mesta oko njih.
Ako vam prebrzo porumene, smanjite temperaturu.


Pržene krofne vaditi u zdelu, u koju ste stavili nekoliko kuhinjskih papirnih ubrusa da upiju višak masnoće.
Krofne posuti sa prah šećerom pomešanim sa vanilinim šećerom, uvaljati u običan kristal šećer ili preliti sa prelivom po vašoj želji i ukusu.
Ove krofne nisu šupljikave, ali su izuzetno ukusne i meke.


Prijatno!!!!



8 коментара: