субота, 28. новембар 2015.

Salata od crvenog radića,komorača i pomorandže

Nisam veliki ljubitelj radića, gorak mi je i zato ga retko koristim, ali, domaćica za ovaj mesec,Aleksandra,sa bloga " Vanilla&Staubzucker" za blogersku igricu"ajme, koliko nas je" je zadala temu, crveni radić.
Volim ove naše blogerske igrice i trudim se da učestvujem,onoliko koliko mi vreme i obaveze, dozvole i zato ovaj recept šaljem Aleksandri.


Sastojci:
pola manje glavice crvenog radića
1 mala glavica komorača, isečenog na tanke trakice
1 osrednja glavica crnog luka, isečena na tanje šnitice
100 g quinoa
100 g izmrvljenog feta sira
2 sočne pomorandže
25 g semenki od bundeve
2 do 3 kašike sitnije sečenog peršuna

za preliv:
1 limun
30 ml maslinovog ulja 
30 ml belog balsamik sirćeta
so i biber

Priprema:

U manju šerpicu sipati 250 ml vode i malo soli. Kinou ( quinoa ) staviti u cediljku i isprati pod mlazom hladne vode i dodati u šerpicu sa vodom, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta dok ne omekša ( neki je kuvaju 20 minuta,meni je to previše ),ocediti je i ostaviti da se ohladi.

U veću zdelu staviti ohlađenu kinou, radić, očistiti od spoljašnih listova, isprati sa hladnom vodom, ocediti,i iseći na tanke rezance, staviti u zdelu.
Komorač očistiti od spoljnih listova, odseći onaj gornji deo ( možete ih sačuvati kad pravite povrtnu supu ) a donji deo isći na 4 dela i iseći na tanke rezance. i to dodati u zdelu.
Crni luk očistiti i iseći na tanje šnitice i dodati u zdelu, dodati izmrvljenu fetu, semenke od bundeve, možete ih staviti cele ili iseći na krupnije komade.
Pomorandži odseći vrh i dno i nožem iseći koru svuda okolo a sa korom odseći i onu belu membranu. Oštrim nožem iseći pomorandžu izmeću membrane i staviti parčiće u  zdelu i dodati sitnije sečen peršun.

U manju zdelicu iscediti sok od limuna, dodati balsamico sirće, maslinovo ulje, so i sveže samleveni biber i umutiti sve zajedno sa malom žicom, preliti preko salate i vrlo nežno promešati.

Za vas, koji postite, možete da izostavite feta sir.

Poslužiti odmah.



Нема коментара:

Постави коментар