среда, 21. октобар 2015.

Salata od ječma

Američka FDA (Uprava za hranu i lekove) nakon analize naučnih dokaza i studija, potvrdila je da dodavanje ječma zdravoj ishrani može umanjiti rizik od srčanih oboljenja smanjivanjem ukupnog i LDL holesterola, te finalizirala pravilo kojim se dozvoljava da proizvodi koje sadrže ječam na svojim pakovanjima mogu nositi oznaku da su topiva vlakna koja sadrže korisna za srce. Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. Ječam je odličan izvor dijetetskih vlakana i sadrži i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Naučnici su utvrdili da je jedan tip topivih vlakana, beta-glukan, primarna komponenta ječma koja je odgovorna za smanjivanje holesterola. Kliničke studije pokazale su da je konzumiranje celovitog ječma ili ječmenih proizvoda poput ječmene prekrupe, ječmenih pahuljica ili ječmenog brašna koji pružaju najmanje 3 grama betaglukanskih topivih vlakana dnevno, delotvorno u smanjivanju ukupnog i LDL holesterola. Studije su takođe pokazale da povećavanje dnevnog unosa ovih topivih vlakana rezultuje još većim smanjivanjem ukupnog i LDL holesterola. Ječam sadrži fitohemikalije – prirodne hemikalije koje se nalaze u biljkama. Studije su pokazale da fitohemikalije mogu umanjiti rizik obolevanja od određenih srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se potvrdili ovi rezultati.


Sastojci:

200 g ječma
pola kašičice soli
750 ml vode ili povrtnog temeljca
1 lovorov list
1 praziluk
150 g pečuraka
2 veće šargarepe
1 ljuta paprika
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od limuna ( ne mora )
sitno iseckan peršun
po ukusu so i biber

Priprema:

Očistiti ječam, oprati ispod mlaza hladne vode, staviti u šerpu, naliti sa vodom ili temeljcem,dodati kašičicu soli i lovorov list, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 25 minuta ili dok vam ječam ne omekša.
Procediti skuvan ječam, odstraniti lovorov list i isprati sa hladnom vodom i ostaviti sa strane da se ocedi od viška vode.

Dok se ječam kuva, u veći i dublji tiganj sipati dve kašike ulja i zagrejati, dodati sitno iseckan praziluk, koji ste očistili i dobro oprali i pržiti na tihoj temperaturi oko 5 do 7 minuta, da malo omekša,dodati oprane i isečene pečurke na listiće, šargarepu isečenu na kockice,ljutu papriku isečenu na kockice i beli luk i pržiti sve zajedno dok svo povrće ne omakša, ali ne previše.
Začiniti sa biberom i solju, po vašem ukusu i ostaviti da se prohladi.

Izmešati ječam i isprženo povrće i po želji, začiniti sa limunoivim sokom, ako nećete, sok i ne morate dodavati.

Toplo ili hladno, podjednako je dobro.

Prijatno!!!!!

3 коментара:

  1. Merhabalar, arpa salatası tam bir şifa deposuymuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  2. Otkako sam prešla na vegetarijansku skoro vegansku ishranu stalno sam u potrazi za ovakvim receptima. Nisam neki ljubitelj jecma ali to je verovatno zato što nisam naišla na dobar recept. Ovo mi deluje zanimljivo pa ću isprobati. Hvala ti! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Marijana, ako ne voliš ječam, možeš ga zameniti sa kinoom ili sa pšenicom belicom, mi ječam volimo i vrlo često ga koristim u našoj ishrani.
    Kod mene ima dosta vege recepata,pogledaj pod oznake, videćeš oznaki vege i tu ima dosta, mi imamo prijatelje koji su vegeterijanci i zbog njih vrlo često stavljam ovakve recepte. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши