субота, 28. март 2015.

Slatko pecivo punjeno sa jabukama i orasima

Davno merkam ovaj recept i nikako da stignem da ga napravim... danas gledam 4 jabuke na stolu, kojima je krajnje vreme da se upotrebe i mislim se šta bih mogla sa njima. Prvo mi je palo na pamet, pita sa jabukama, ali sam zaboravila da iznesem kore iz zamrzivača i onda se setih recepta sa ovog turskog bloga.. uh što nije lako prevoditi sa jednog jezika, čika google prevodi bukvalno i sad više nisam bila sigurna kako bih da napravim kiflice po ovom receptu...on mi je bio osnova a ja sam ga pravila na svoj način...pa da krenem sa pravljenjem kiflica.


Sastojci:

625 g brašna + 50 g za doradu testa
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
75 ml tople vode
125 ml ulja
130 g pire od jabuka
250 ml kefira
1 jaje + 1 žumanac ( belanac ostaviti sa strane )
100 g šećera ( ko voli slatko 150 g )
100 g gustina
8 g praška za pecivo
korica od 1 limuna
1 kašika vanile ili 1 do 2 kesice vanilinog šećera
125 g putera sobne temperature

Za nadev:

4 manjih jabuka,po izboru
4 do 5 kašika šećera
1 kašičica cimeta
75 g suvog grožđa
75 g seckanih oraha
50 g mlevenih oraha

Priprema:

U malu zdelicu sipati vodu, kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Brašno, gustin i prašak za pecivo prosejati sve zajedno u vanglicu u kojoj ćemo zamesiti testo.  ( ne morate da stavite celokupnu količinu brašna, ja sam počela sa 525 g i onda sam dodavala još brašna, koliko mi je bilo potrebno. Sva brašna nisu ista )
Napraviti u sredini udubljenje i tu dodati; kefir, koji je malo odstojao na sobnoj temperaturi, jaje i žumanac, takođe sobne temperature, ulje i pire od jabuka, ( u originalnom receptu je 250 ml ulja, meni je to bilo previše masnoće te sam prepolovila ) šećer, vanilu,koricu od limuna i nadošli kvasac.
Mikserom, sa spiralnim nastavcima, umesiti meko testo i na kraju dodavati puter kockicu po kockicu, dok sav puter ne utrošite..ovo testo se dosta dugo mesi, oko 10 do 15 minuta.
Testo treba da bude meko i da se po malo lepi za ruke.

Posuti vrlo blago radnu površinu, istresti testo iz vanglice i vrlo blago premesiti.
Posuti sa malo brašna dno vanglice, testo oblikovati u loptu, vratiti ga nazad u vanglicu i posuti ga sa još malo brašna.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo počne da raste, oko 45 minuta.

Dok testo raste, napraviti nadev za kiflice.

Očistiti i izrendati jabuke i staviti ih u dublju šerpu, dodati šećer, količina šećera zavisi od slatkoće jabuka i koliko vi volite da je fil sladak. Moje jabuke su bile slađe i ja sam stavila samo 2 kašike šećera, cimet, suvo grožđe, ako ga ne volite, izostavite ga i sve to dinstati dok sva tečnost iz jabuka se ne ukuva, na kraju dodati mlevene i seckane orahe,promešati i ostaviti da se nadev ohladi.
Po želji, ovo možete prvo napraviti i ostaviti sa strane.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na na koliko volite da su vam kiflice velike, ja sam ih podelila na 26 loptica i moje kifle su osrednje veličine, ako hoćete manje, podelite ih na više loptica.
Svaku lopticu premesiti ( ja sam prvo testo podelila na pola, pa sam prvu polovinu podelila na 13 loptica,pa kad sam završila sa njima onda sam delila drugi deo, da mi se ne bi loptice sušile dok radim sa prvim delom  a i pored toga testo, dok radim sa njim, držim pokriveno.


Svaku lopticu rastanjiti u pravougaonik ili ovalno i na početku staviti jednu punu kašičicu nadeva od jabuka, a suprotni deo testa iseći na trakice ( vidi sliku )


Ovaj nadev je dosta gust, tako da nemate potrebe da prebacite krajeve preko fila. Odmah prebacite preko fila i zaviti u kiflu.


Tako zavijene kiflice stavljati na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ( biće vam potrebno dva pleha.
Kad ste smotali sve kiflice od prvog dela testa, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti da vam testo kisne dok vi pravite kiflice od drugog dela testa.


Kad završite sa pravljenjem kiflica od drugog dela testa,uključite rernu da vam se zagreje na 175° C, otkriti kiflice pa pokriti ove druge, a otkrivene kiflice premazati sa preostalim belancetom od testa, koje ste umutili sa viljuškom.


Peći oko 25 do 30 minuta, ili dok vam ne porumene ( vi najbolje poznajete svoju rernu kako peče )
Ispečene kiflice ostaviti da se prohlade, posuti sa prah šećerom...kod nas je deo posut sa prah šećerom jedan deo nije, jer nam gosti ne vole prah šećer.


Skuvati kafu i poslužiti tople.


Prijatno!!!!


6 коментара:

  1. Lepe i sigurno ukusne kiflice! Gledam, obe smo se dale na jabuke...
    Što se prevođenja tiče, sa tvojim iskustvom u kuhinji Google je za tebe "piece of cake", da ne kažem mačji kašalj! ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Gago. Vrlo često mi nije problem ali samo da znam sastojke a nekad je važan i postupak rada...posebno ovo sa puterom, ako ga umesiš zajedno sa testom na početku i dodavanje putera na kraju, dobiješ dve različite strukture testa...Vidim da sai i ti u jabukama..uživajte u kramblu, ja ga volim toplog sa kuglom sladoleda od vanile, ali lep je i hladan.

      Избриши
  2. Mirisu cak do mene:) Divne su. Jako volim kombinaciju jabuka i oraha. A, peciva obozavam, kao sto znas. Tako da je ovo nesto sto bih rado "smotala" ocas posla;)

    ОдговориИзбриши
  3. Ti si ista kao i ja...žabu nije teško naterati u vodu tako i nas, nije teško smotati testo. Zagrljaj.

    ОдговориИзбриши
  4. Kiflice super izgledaju; imaju zanimljivo, ukusno punjenje!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Jasna...moj muž kaže da su mu još bolje kad se ohlade.

    ОдговориИзбриши