среда, 25. фебруар 2015.

Ljutkasta BBQ rebra


Volim rebra kad se peku na roštilju, ali na žalost neće to biti skoro.Juče sam kupila parče rebra, nisam mogla da im odolim...ako ne može na roštilj, može u rernu. Sigurna sam da ovde ima dosta recepata za BBQ rebra i svaki se razlikuje po nečemu...najčešće po sastojcima začina koji se koriste...ovaj po još nečemu...pogledajte recept do kraja.


Sastojci:

    1 ili 2 parčeta mesnata rebra ( oko 1 kg )

    Mešavina začina:

    1 kašičica ljute tucane paprike
    1/2 kašičice sveže samlevenog bibera
    po 1/4 kašičice belog luka u prahu, crnog luka u prahu, čili prah
    1/4 kašičice slačice u zrnu
    1/4 kašičice suvog peršuna
    150 ml BBQ sosa po želji

    i još:

    3 do 4 velike glavice 
crnog luka
    4 do 5 čena belog luka
    125 ml piva
    2 kašike liquid smoke ( ne mora )
    po želji povrće; krompir, luk, beli luk, crvena paprika,šargarepa.
.


Priprema:

Rebra oprati i očistiti,ako ima višak masnoće i osušiti.
Obavezno skinuti sa donje strane,gde su rebra, membranu, jer kad nju uklonite rebra će vam biti mnogo mekša i lepša za jelo.
Membrana se skine, tako što zarežete nožem na početku i rukom je oljuštiti od mesa.


Sve začine pomešati, ja uvek napravim više i koristim ovaj začin za piletinu, krmenadle i povrće i neke začine dodajem više, neke manje, u zavisnosti od ukusa.
Umesto ovog začina možete koristiti so,biber, ljuta mlevena paprika i beli luk u prahu, sve izmešati.
Ako ne volite ljuto, stavite vrlo malo, samo da se oseća ljutina...ili potpuno izostavite ljutu papriku.
Nama je, sa slatkastim BBQ sosom baš bilo odlično, ali mi volimo ljuto.


Dobro natapkati začine svuda po rebrima, odozdole i odozgore, zaviti ih u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižideru ili, preko noći.


U pekač, u koji ćete peći meso, najbolje je ako imate sa poklopcem staviti kolutove crnog luka debljine oko 1.5cm, sipati pivo, ali samo da prekrije dno i da luk leži u pivu, ali ne potpuno, ako koristite ovu tečnost, koja daje ukus sušenih rebara, dodati u pivo i staviti rebra preko ( pazite, rebra ne smeju ležati u pivu, ona treba da leže na luku.
Debljom aluminijskom folijom dobro zatvoriti sa svih strana da para ne izlazi, ako imate poklopac, poklopiti preko folije, ako nemate, staviti još jedan sloj folije.
Peći u rerni na 135°C oko 4 sata.


Posle 4 sata izvaditi iz rerne, ovom spravicom sa kojom prelivate ćurku ( turkey baster ) izvući svu tečnost sa dna posude, ako je nemat, onda kašikom.
Premazati sa polovinom BBQ sosa i vratiti nazad u rernu i peći desetak minuta, ali sad povećajte temperaturu na 175°C, izvaditi i premazati sa ostatkom sosa i vratiti u rernu za još desetak minuta.


Izvaditi iz rerne, prekriti sa folijom i ostavti 15 minuta tako pokriveno.
Ja sam posle 3 i po sata pečenja stavila u rernu povrće da se peče,( tečnost koju sam izvadila sa dna pekača sam stavila u povrće i dodala još malo maslinovog ulja, sa kojim sam podmazala dno i stranice drugog pekača, tako da mi je sve bilo gotovo u isto vreme..vi možete da poslužite sa ovako pripremljenim rebrima samo salatu ili šta već volite.


Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Petra...mi obožavamo rebra na roštulji, ali kad nema roštilja, može i na ovaj način. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Leto ej, BBQ radi punom parom tako da hvala za ovaj super recept! Glodj glodj sve do koske.

    ОдговориИзбриши
  3. Joj kako ti ja zavidim na tom letu a kod nas temperature oko -20°C, smrzosmo se živi.....uživaj ti kad mi ne možemo i glodji i za mene.....Ljubim te.

    ОдговориИзбриши