петак, 2. јануар 2015.

Ruska šarlotka od jabuka

Imamo još malo jabuka, koje smo nabrali u jesen ali su se malo osušile i nisu baš tako sočne da se jedu, ali su zato izvrsne za kolače...danas je na redu ruska šarlotka.



Sastojci:
originalni recept

6 jaja,sobne temperature
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica vanillla paste
200 g brašna
2 g praška za pecivo
350 g očišćenih i sitno iseckanih jabuka
limunova korica

Priprema:

Prvo pripremiti kalup u kom će se kolač peći. Ja sam koristila kalup za tortu od 22.5cm koji treba dobro podmazati sa hladnim puterom.
Uključiti rernu na 170°C

U veću zdelu za mućenje staviti jaja i mutiti ih sa šećerom, ali nemojte dodati sav šećer odjednom, nego iz nekoliko puta, ako koristite vanilin šećer, dodati ga zajedno sa šećerom i mutiti sve dotle dok ne dobijete gustu i svetlu tečnost.Dodati limunovu koricu ili nekoliko kapi prirodnog ulja od limunove korice i vanilla paste.

Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati iz nekoliko puta iznad posude sa jajima, sjediniti sa spatulom ili sa žicom za mućenje.
Očistiti jabuke, iseći ih na sitnije kockice i 2/3 jabuka sipati u smesu od brašna i jaja, sve dobro izmešati i sipati u pripremljen kalup a preostali deo jabuka posuti po površini.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta, proveriti sa štapićem da li je kolač pečen, ako nije,peći još desetak minuta.Moj se kolač pekao oko 55 minuta.
Izvaditi pečen kolač i ostaviti u kalupu oko desetak minuta da se ohladi.


Prevrnuti kolač i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.

Kolač je lagan kao perce.
Ohlađen kolač posuti sa šećerom u prahu i poslužiti sa kafom ili čajem.
Kolač je još lepši sutra dan, zato vam preporučujem da ga napravite dan pre nego što vam je potreban.


Verovatno ste primetili da u ovom kolaču nema nikakvih masnoća i tečnosti i baš to mu daje da je kolač lagan kao perce.


Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. ah te jabuke.... volimo ih ...i nikada dosta receptica. prelijep biskvit i divan recept !

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam znala da ovaj kolac ima tako lepo ime. Mi smo ga na selu zvali "onaj obicni sa jajima i vocem". Praktican kolac jer moze bilo koje voce da se upotrebi. Divan i ukusan, a za cas gotov :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Jadranka...kod nas se taj kolač pravio isto kao kolaš, ali nikad u obliku torte...koliko se sećam u te naše kolače se uvek stavljalo mleko i ulje u ovaj ne ide nikakva tečnost i kolač je izuzetno vazdušast.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Volim ovakav kolač u obliku patišpana a koji je uz to i obogaćen mirisom jabuka, vanile i limuna. Tako ima lepu žutu boju a i ova crvena ruža mu daje posebnu draž...

    ОдговориИзбриши
  5. Od srca ti hvala,draga moja Zoro......Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши