недеља, 15. јун 2014.

Džem od jagoda i prošeka / muskata



Retko kuvam džem od jagoda, ovaj recept je zagolicao moju radoznalost jer se u njega dodaje crveno vino, skuvala sam jednu malu količinu, samo radi probe, dok ne stignu naše domaće jagode, a to će biti uskoro.

Čitala sam puno recepata za džem od jagoda, svako ga pravi na svoj način, koji je manje više isti ali što mi je najviše privuklo pažnju u jednom od recepata da se džem od jagoda može kuvati i u rerni, na nižoj temperaturi, povremeno promešati,oko dva sata. Sledeći put kad pravim džem,probaću i na taj način, možda je bolji i lakši,možda će manje biti pene...kad ga isprobam, javiću utiske.


Sastojci:1 kg ošičćenih jagoda, 800 g sitnijeg šećera ili 500 g Dr Oetker džemfix 1:1, sok od dva limuna, 50 ml prošeka ili muškat vino ( ja sam koristila prošek ), ako volite grančice ruzmarin ( ja ih nisam koristila )

Priprema:  Jagode oprati i očistiti i preseći na 4, ako su krupnije na više komada, ako su sitnije na pola.

Posuti šećer preko njih ( običan šećer, ako koristite džemfix onda morate odmah da ga kuvate, ja sam koristila običan šećer ) i limunov sok,pokriti sa providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider.

Tegle dobro oprati i sterilisati i držati ih u rerni da su vruće, vruć džem sipati u vruće tegle. Ovo pripremiti dok kuvate džem.

Staviti nekoliko kašika i tanjir u zamrzivač, sa tim ćemo testirati da li je džem dovoljno ukuvan.

U šerpu sa debljim dnom sipati jagode i dovesti do vrenja ( pazite puno će da peni dok se kuva ) i kuvati 30 minuta na osrednjoj temperaturi,povremeno promešajte.

Uzeti tanjir i kašiku iz zamrzivača, staviti kašiku džema na tanjir i malo nakriviti, ako počne da curi na dole, treba se još ukuvati, ako ne curi, onda je skuvan.

Ako je džem skuvan dodati vino, ako ima pene, pokupiti je sa površine i ako koristite ruzmarin,dodati i njega sve promešati i ostaviti da odstoji desetak minuta. ( puno zavisi koliko su jagode vodene, džem bi trebao da bude gotov kad se količina smanji na pola )

Po želji, možete sve smrviti sa štapnim mikserom, ja volim da imam komadiće jagoda u džemu i zato ih sečem na veće komadiće.

Izvaditi tegle iz rerne i u vruće tegle sipati vruć džem i na ćebe staviti tegle okrenute sa poklopcem na dole,ušuškati sa ćebetom i ostaviti da se tako potpuno ohlade. Ruzmarin baciti.

Ovako pripremljen džem može stajati i do dve godine u hladnom špajzu, ali je najbolje iskoristiti ga do godinu dana.Umesto prošeka i ruzmarina možete staviti 1 mahunu vanile ili 2 štapića cimeta,dobićete potpuno drugačije ukuse.Takođe se džemu može dodati i jedna jabuka,zbog pektina.

Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Zoki, it sounds very interesting! I've once made plum jam with cocoa, but I've never thought of strawberry jam with wine. :)
    Well done!
    Hugs and kisses, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, thank you so much. I always make jam with chocolate and it is very delicious, and this jam I made first time and we love it.Hugs and kisses my dear friend:)))

      Избриши
  2. ja sam pre neki dan čula Zoko i da se ajvar peče u rerni !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, ja redovno pečem ajvar u rerni, nikada ga nisam kuvala na šporetu, i bude fantastičan. Isto tako radim i sa džemom od šljiva, obavezno u rernu.

      Избриши
  3. Kuhala sam razne kombinacije džemova, ali nisam još kombinirala prošek i jagode, i jedno i drugo imam u frižideru, znači ide na isprobavanje, krasno mi kod tebe izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti si kraljica džemova i ne mogu da verujem da nisi još kuvala džem sa vinom. Srećno.

      Избриши