четвртак, 29. мај 2014.

Hleb sa semenkama

Ovaj fini hleb smo jeli kod naše kume, koja ga je pripremila za nas, jer zna koliko njen kum voli hleb...hvala ti puno na ovom finom hlebu.


Sastojci:

500 g univerzalnog brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
125 ml toplog mleka
125 ml jogurta ili mlaćenice
1 jaje
1 žumanac
1 kašičica ili po ukusu,soli
50 ml maslinovog ulja
po želji semenke; laneno seme, suncokret, bundevine semenke

i još:

50 g putera
1 belanac
po ukusu; zobene pahuljice, susam, kim

Priprema:

U toplo mleko dodati kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so, jaje,žumanac, maslinovo ulje,jogurt, nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti meko i po malo, lepljivo testo,po potrebi dodavati po malo brašna.
Dodavati semenke po želji i polako ga umesiti u testo.
Kad ste dodali sve semenke i umesili testo, oblikovati u kuglu,pobrašniti vanglicu i testo odozgore stavioti testo u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste., oko sat vremena.

Naraslo testo premesiti još jednom, blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko 1cm.Preko testa izrendati hladan puter i zaviti u rolat.

Staviti u pleh za hleb ( oblik hleba možete praviti po vašoj želji ) pokriti sa providnom folijom i pustiti da još jednom naraste.

Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom,posuti sa susamom i pahuljicama od zoba i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 40 do 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni.

Pečen hleb ostaviti u plehu 5 minuta da se ohladi, izvaditi, staviti na žicu i zaviti sa kuhinjskom krpom  i ostaviti da se potpuno ohladi.

Hleb možete poslužiti za doručak sa medom ili tanko namazan sa puterom i preko neki domaći džem ili ga poslužiti za ručak ili večeru.


Prijatno!!!!!

6 коментара: