среда, 5. март 2014.

Fileti pastrmke na povrću

Volimo ribu ali je tako retko jedemo.Obećam sebi da ćemo jesti bar dva puta nedeljno, ali očigledno da ne održim to obećanje.


Sastojci:

1 kg  fileta
4 struka  sitno iseckanog mladog luka
2-3 kašike sitno iseckanog peršuna
kašika-dve sitno iseckane mirođije
1 kašičica sitno iseckane nane ili po ukusu
4-5 čena pasiranog belog luka
pola kašičice tučene crvene ljute paprike
2-3 kašike maslinovog ulja
sok i korica limuna
so i sveže samleveni biber

Povrće:

2 male zelene tikvice
3 paprike raznih boja
1 manji komorač
1 mala glavica ljubičastog luka
1 manji brokoli ( samo cvetovi )
1 limun isečen na kolutove
2 mala paradajza šljivara
suvi začin
maslinovo ulje

Priprema:

Filete ribe oprati i osušiti.

Sve sveže začine sitno iseckati i staviti u zdelu, dodati limunov sok,sitno iseckan mladi luk,maslinovo ulje,tučenu ljutu papriku,pasirani beli luk, so i biber i sve to izmešati.
U pliću posudu staviti filete ribe i preliti sa pripremljenim začinima,zatvoriti sa folijom i ostaviti u frižider sat vremena.

Svo povrće dobro oprati, iseći na krupnije komade i staviti u veliku zdelu ( osim paradajza i limuna ). Preliti sa maslinovim uljem posuti sa suvim začinom i sve dobro izmešati i ostaviti vrlo kratko u zdeli.

Uzeti veći pekač isipati svo povrće u pekač ( pre sipanja još jednom izmešati ) preliti sa još malo maslinovog ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 10 do 15 minuta, pokriveno sa folijom. ( foliju ušuškati svuda okolo pekača )

Izvaditi iz rerne, otkriti i staviti filete ribe zajedno sa svim začinima, ono što ostane preliti preko fileta ribe, iseći paradajz i limun  na kolutove, staviti preko ribe, dodati nekoliko listova lovora i ponovo zatvoriti sa folijom i vratiti nazad u rernu da se peče još 15 do 20 minuta ili dok se riba ne ispeče, ali pazite da je ne prepečete, jer onda će riba biti suva.

Po želji možete poslužiti kuvani pirinač sa strane.

Prijatno!!!!



8 коментара:

  1. Another perfect dinner... :) Zoki, it looks so well-cooked, I love it! :)
    Hugs and kisses, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I am so glad that you liked...we love fish but unfortunately we do not eat fish enough.I will try it to cook more often.Thank you, my dear friend:)) Hugs and a good day for you.

      Избриши
    2. It's the same in my family. We love fish meals, but we eat fish so rarely... I don't know why.
      Anyway, your dish is yummy, Zoki! :)

      Избриши
    3. Let's make a deal...try ti eat fish once a week and i will do the same.Hugs my dear Gery:))

      Избриши
  2. Riba sa povrćem mi je uvijek dobro došao lagan i ukusan ručak, ja je uspijem ubaciti u jelovnik dva puta tjedno iako mi se uvijek čini da bih mogla je mogla jesti i češće. Krasno izgleda ovo kod tebe na tanjuru :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Juče smo je ponovo imali za ručak, ovog puta samo sa hrpom mešane zelene salate sa suvim brusnicama i semenkama od tikve...uh al smo se najeli, ali što je najvažnije, nismo se osećali "teški" posle ručka. Hvala puno.

      Избриши