среда, 29. јануар 2014.

Zimsko varivo

Idealan ručak za ovo doba godine...



Sastojci:

     4 struka praziluka ( beli i svetlo zeleni deo )
     4 čena belog luka
     2 velike šargarepe
     po izboru suvog mesa
     kg krompira
     pola litre paradajza iz flaše
     2 litra ( ili po ukusu ) povrtnog temeljca ili obične vode
     2 pune kašike ljutog ajvara
     začini,po ukusu mlevena dimljena paprika, vegeta, biber,so, malo mlevene ljute paprike
     1 do 2 feferončića, u komadu
     malo ulja i putera za dinstanje povrća
     peršun 


Priprema:

U veću i širu šerpu staviti ulje i puter i pustite da se puter otopi na tihoj temperaturi.
Praziluk dobro oprati od peska i iseći na veće komade ( samo beli i svetlo zeleni deo, tamni deo sačuvajte za nešto drugo ), šargarepu očistiti i iseći na veće komade i to staviti u šerpu da se polako dinsta,sa dodatkom vrlo malo vode.


 Kad je praziluk malo omekšao ( počeo je da menja boju ) dodati suvo meso, koje ste prethodno oprali i sitno isečen beli luk i izdinstati vrlo kratko, samo dok meso i beli luk ne zamiriše.
Za to vreme oljuštiti krompir i iseći na veće komade. Dodati, začine po ukusu, oljušten krompir, ajvar, paradajz iz flaše, ljuti feferončić,naliti sa temeljcem ili vodom, onoliko koliko želite da vam bude gusto, smanjite temperaturu i kuvati samo dotle dok krompir ne omekša.
Probajte za začine, ako je još šta potrebno da se doda, ostavite da se prohladi, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa domaćim hlebom.

Ideja je odavde a recept sam prilagodila našem ukusu


Prijatno!!!!!




4 коментара:

  1. Kod meen nije zima ali bas mi se jede neko varivo.Mislila sam buraniju sutra.Ovo tvoje izgleda tako primamljivo.Ne mogu da verujem da u ovo doba noci dobijem apetit samo dok gledam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj volim i ja variva i leti i zimi, ali ovo baš greje i dušu i telo.Hvala ti puno i pozdrav,draga Džoli.

      Избриши
  2. Obožavam ovakva variva, a zimi bih mogla živjeti na njima, odlično !

    ОдговориИзбриши