недеља, 26. јануар 2014.

Šumadijski čaj

Ne sećam se gde i kako sam prvi put videla da se kuva rakija, u našoj kući se redovno kuva za slavu,gosti se prvo posluže sa žitom i onda se ponude sa vrućom rakijom, retko je ko odbije...probajte i vi.



Sastojci:

300 g šećera
500 ml jake rakije šljivovice
500 ml vode

Priprema:

U suvu šerpu staviti šećer i na tihoj temperaturi otopiti ga i pustiti da se karamelizuje, tj da požuti.
Skloniti sa vatre sipati rakiju ( da se ne zapali ) i odmah potom vodu i pustiti da proključa, smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva na tihoj vatri dok se sav šećer ne otopi.

Vruću rakiju sipati u termos u koji ste prethodno držali proključalu vodu, prosuti vodu i naliti sa rakijom. ( ja sipam vrelu vodu u termos da bi mi što duže rakija bila vruća )

Poslužiti u male čašice sa drškicom ili šoljicama.

Ovo su mere po kojima mi pravimo, vi možete oduzimati i dodavati šećer po vašem ukusu.

Prijatno!!!!!



Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.

2 коментара:

  1. Za razliku od mnogih prija koje ovo izbegavaju, ja vooooooooooooolim! Leči, a još si vesela! Pa gde to ima?!

    Kod Zoke ;))))

    ОдговориИзбриши
  2. E ja juče Gago popih, pa mi se zavrte u glavi a kad Stanoje kuva ja se "napijem" od one pare i posle više ne pijem, ali zato ostali popiju, što mi je ozuzetno drago. Pozdrav, draga moja.

    ОдговориИзбриши