уторак, 26. новембар 2013.

SALATA OD CRNOG SOČIVA ( BELUGA LENTILS ) I PEČENE MUŠKATNE TIKVE

"......Sočivo/leća-mali,ali nutrativno vrlo moćan član obitelji mahunarki,iznimno je dobar izvor vlakana koja snižavaju kolesterol.I ne samo to! Sićušna je mahunarka posebno korisna za bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi.Naime,velika količina vlakana sprečava nagli porast razine šećera nakon obroka.Ova hranljiva namirnica je odličan izvor šest važnih minerala,dva vitamina B grupe i proteina bez masnoće.Šta je s kalorijama? Šoljica kuvane leće sadrži samo 230 kalorija.Leća ( kao i druge mahunarke,žitarice i semenke)sadrži sastojke zvane fitati,koji štiti od kanceroznih promena u stanicama.Dokazano je da topiva vlakna smanjuju opasnost od dijabetisa i kardiovaskularnih bolesti. Netopljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom sistemu.Veruje se da ta vrsta vlakana smanjuje rizik od nastajanja raka debelog creva. Folna kiselina pomaže u sprečavanju urođenih oštećenja središnjeg živčanog sistema kod fetusa te štiti od različitih vrsta raka i srčanih bolesti.Železo pomaže u sprečavanju slabokrvnosti a veoma je vašno za žene  koje još uvek imaju mesečni ciklus i trudnice.Bakar može pomoći u sprečavanju opasnih topivih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčane napade i kap..." 


Sastojci:

     165 g crnog sočiva ( Black Beluga Lentils )
     500 g očišćene muškatne tikve
     po ukusu so i sveže mleveni biber
     1 kašika maslinovog ulja
     pola kašičice dimljene crvene paprike
     750 ml vode
     pola kašičice soli
     100 g čeri paradajza
     sok od pola limuna ili po ukusu
     1 kašika sitno iseckanog peršuna
     3-4 čena belog luka
     2-3 kašike ulja od oraha

Priprema:

Sočivo ( ako nemate crno koristite braon ) očistiti i oprati sa hladnom vodom,ocediti vodu i naliti sa 750 ml vode, posoliti i pustiti da provri,kad provri, smanjiti temperaturu na najnižu i pustiti da se tiho kuva oko 20 do 25 minuta. Sočivo ne sme da bude prekuvano,ali da je kuvano a zrno celo.
Ocediti od vode i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
 


Muškatnu tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i naseći na kockice.
Preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti,blago posoliti i posuti sa dimljenom mlevenom parikom.Sve izmešati i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 15 do 20 minuta ili ako vidite da se tikva već počela da karamelizuje,izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U veću zdelu staviti sitno iseckan beli luk, peršun, čeri paradajz ( isečen na četvrtine ) dodati ohlađeno sočivo i muškatnu tikvu, preliti sa limunovim sokom i uljem od oraha ( ako ga nemate, preliti sa uljem koje koristite za salatu ),pobiberiti i posoliti po ukusu i dobro promešati ( budite pažljivi kad mešate da ne smrvite tikvu/bundevu

Salatu možete poslužiti mlaku ili sobne temperature.
Možete je napraviti ranije, ostaviti preko noći u frižider i izneti je da odstoji da bude sobne temperature, pre služenja.
 
 


 

2 коментара:

  1. Obožavam leću i uglavnom koristim smeđu koja je ovdje najpristupačnija. Salata je odlična, sigurno ću je ovih dana pripremiti !

    ОдговориИзбриши