недеља, 30. јун 2013.

LETNJA KREMA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Idealna poslastica za ove tople letnje dane


Sastojci:


     400 g jagoda
     100 g malina
     100 g kupina
     100 g borovnica
     300 ml vode
     500 g guste kisele pavlake (moja je bila sa 14% masnoće)
     100 ml mleka
     5 kasika + 70 g šećera
     5 punih kašičica želatina (oko 14g )

Priprema:

Podeliti jagode na pola pa ih izgnjeciti viljuškom ili onom žicom što gnječite krompir za pire . Dodati 300 ml vode i 5 kašika šećera, pustiti da provri, pa procediti i baciti ostatak pulpe od jagoda.( dobro izgnječiti jagode da izađe više soka )

2 kašičice želatina potopiti u hladnu vodu da omekša i onda dodati omekšali zelatin u vruć sirup od jagoda, i mešati dok se želatin ne otopi. 

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Dok se to hladi, isecite deo jagoda pa stavite na dnu posude u kojoj ćete praviti ovaj desert ( ja sam uzela plastičnu posudu u obliku modle za kuglof, malo je nakvasila) takođe sam stavila i 5-6 malina, borovnica i kupina. 

Sipati ohlađeni sos od jagoda preko voća i staviti na pola sata u zamrzivač ( meni je trebalo više od pola sata, tačno 45 minuta). 

Potopiti 3 kašičice želatina u 1/3 mleka, ostaviti da nabubri, pa onda dodati i ono 2/3 mleka, zagrevati stalno mešajući dok se želatin otopi, ostaviti da se ohladi. 

Kiselu pavlaku viljuškom izmešajte sa 70 g šećera pa dodati ostatak borovnica, maline nemojte dodavati, one su premekane, njih ćete stavljati u kremu dok sipate u kalup. 

Kašikom sipati kremu od pavlake na sos od jagoda (koji treba da bude čvrst) stavljati maline, dok ne završite sa kremom od pavlake. 

Ostaviti u frižider najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

Da istresete poslasticu iz kalupa, najbolje je zaroniti u vruću vodu, kalup  do ivica,staviti tacnu odozgore i okrenuti.

Prijatno  !!!!

 Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našim novim domaćinima sa bloga  Foozdraje koji su nam zadali temu za mesec jun, šumsko voće.

6 коментара:

  1. Zokie, it looks so yummy... I like your idea, it's nice! :)
    I take a piece of this dessert and start dreaming...
    Have a nice day, dear friend, and thanks for sharing! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks a million!!! I was thinking of you when I was writing this post and I wish that I can give you a piece of this dessert so you can enjoy as much as,my friends and I, enjoyed.Have a wonderful day.Hugs for you.

      Избриши
    2. Oh, Zokie, I've just seen your comment! Thank you so much, that's very kind of you! And maybe we will share our cooking creations some day in real life, no one knows. :)
      Thanks again, dear friend!

      Избриши
    3. Maybe one day, you never know when our pats can cross.Hugs and kisses.

      Избриши
  2. Draga Zorice ovakvi deserti su baš kao naručeni za ovo vrijeme,ukusni,lagane pripreme nema bolje!
    Hvala ti na još jednom finom receptu,veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши