четвртак, 25. април 2013.

Dip od plavog patlidžana i leblebija

Idealno za žurkice gde imate više ovakvih malih posudoca sa raznim dipovima i namazima.ili uveče,dok gledate TV,sa svežim povrćem, krakerima ili raznim čipsovima




Sastojci:
500 ml leblebija ili kozerva od 540 ml
1 šargarepa, očišćena i presečena na pola
1 osrednja glavica crnog luka,očišćena iisečena na pola 
4 čena belog luka
2 osrednja plava patlidžana, isečena po dužini
65 ml maslinovog ulja
2 male ljute papričice isečene i očišćene od semenki i žilica
1 kašičica ljutog sosa
1 kašičica mlevenog kumina 

Priprema:

U šerpicu sipati vodu pa dodati leblebije, luk i šargarepu, pustiti da provri, pa kuvati na tihoj vatri oko sat i po vremena ili dotle dok vam leblebije ne omekšaju. Procediti i ostaviti oko 250ml tečnosti na stranu. Luk i šargarepu odstraniti.
Zagrejati rernu na 150*C
Plavi patlidzan, beli luk i maslinovo ulje izmešati pa staviti na tepsiju,sečenu stranu na dole, i peči oko 40 minuta, dodati očišćenu ljutu papričicu i nju staviti sečenu stranu dole i peći još desetak minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi.

U multipraktik staviti pulpu plavog patlidzana,pečeni beli luk i papričicu,ocedjene leblebije, ljuti sos,2 kašike maslinovog ulja,kumin i 2-3 kašike sačuvane tečnosti, sve to mleti u multipraktiku i dodavati po još 2-3 kašike tečnosti, dok ne dobijete lepu,glatku i kremastu smesu.


Sipati u činijicu pa poslužiti.
Ako ovaj dip napravite ranije, neka vam bude sobne temperature, pri služenju.

Prijatno!!!!
 
Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme,koliko nas je" i čestitam našoj novoj domaćici Tanji sa bloga   " Kuhinja zaposlene žene" koja nam je zadala novu temu za april, jednu od mojih omiljenih namirnica, leblebije / slanutak.

6 коментара: